Gabriel Dragomir

Diferența dintre brand și marcă

            Una dintre primele întrebări ale unui antreprenor este: Care este diferența dintre brand și marcă?

Mulți consideră brandul ca fiind un nume, un logo sau un slogan de care au timp să se ocupe în viitor iar marca o protecție legală a afacerii.

În acest articol îmi propun să arăt care este diferența dintre brand și marcă

            Ce este un brand

 

                  Brandul reprezintă reputația afacerii. Ce reprezintă afacerea în mintea clientului. Dacă afacerea are o reputatie negativă atunci clientul nu va fi deloc dispus să colaboreze cu aceasta.

             Deci brandul reprezintă ceea ce cumpară clientul. Ca să intelegi:  Polița de Asigurare Casco pentru masină. Dacă vezi în presă că societatea de asigurări  la care vrei să închei polița este în faliment, mai contactezi acea companie de asigurări?

             Cea mai bună definiție a brandului, pe care am citit-o eu, este: ”Brandul este un mix de atribute tangibile și intangibile, simbolizate într-o marcă și care, dacă beneficiază de un management corect, creează și influentează valoarea unei afaceri” Interbrand.

                   Ce este o marcă

                        Marca este  mecanismul legal prin care brandul este protejat.

                          Potrivit definiției legale dată de Art. 2 din Legea 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, marca reprezintă un semn care servește la deosebirea produselor unei întreprinderi de cele aparținând altei întreprinderi.   Potrivit art. 36 din legea 84/1998 titularul mărcii poate să interzică terților să folosească, în activitatea lor comercială, fără consimțământul său: un semn identic  sau asemănător cu marca (…) punerea în liberă circulație, importul, exportul, punerea sub regim vamal suspensiv etc.

Iată de ce înregistrarea mărcii are sens.

                   Diferența dintre brand și marcă

 

                                    Marca înseamnă mecanismul legal prin care brandul este protejat, brandul înseamnă prezența în mintea clienților și relaționarea cu aceștia timp îndelungat.

                       Ce reții   
 

                             Dacă am reușit să te fac să înțelegi puterea brandigului și de ce una din primele sarcini este construirea brandului și protejarea acestuia prin înregistrare ca marcă, atunci acest articol și-a atins scopul. Dacă ai întrebări despre cum să îți protejezi brandul, poți găsi informații pe site-ul OSIM sau poți să mă contactezi prin aplicațiile mobile sau rețelele de socializare. Voi fi bucuros să îți răspund!

 

Av. Gabriel Dragomir