Gabriel Dragomir

IMM-urile pot depune în luna martie cerere de subvenție pentru înregistrare marcă europeană cu taxe reduse 50%

Începând de azi, 01.03.2021 și până la sfârșitul lunii în cadrul programului ”Ideas Powered for Business” IMM-urile pot depune cereri de subvenție pentru înregistrare marcă europeană cu taxe  reduse 50%. Cererea de subvenție se depune în această lună iar cererea de înregistrare a mărcii trebuie depusă în 30 de zile de la admiterea cererii de subvenție.

Programul ”Ideas Powered for Business” este susținut de Comisia Europeană și EUIPO. Acesta vizează impulsionarea strategiei de dezvoltare a IMM-urilor prin subvenționarea cu 50% a taxelor necesare înregistrării mărcii. Programul se aplică și pentru înregistrările naționale dacă aplicantul nu a beneficiat anterior de finanțare din partea UE pentru același tip de servicii.

                IMM-urile care beneficiază de subvenție

 

Potrivit manualului utilizatorului publicat de EUIPO , beneficiază de subvenție de 50% din valoarea taxelor necesare pentru înregstrare marcă europeană orice entitate care desfășoară activitate economică indiferent de forma sa juridică dacă are mai puțin de 250 de angajați și o cifră de afaceri de 50 milioane de euro sau un bilanț total anual care nu depășește 43 milioane de euro.

Poate beneficia de subvenție orice entitate indiferent de forma sa juridică: SRL, întreprindere de familie sau asociație. Important de știut este faptul că poate beneficia de subvenție nu doar o entitate autonomă (nu deține părți sociale sau acțiuni în alte întreprinderi sau nu există o altă întreprindere la care deține părți sociale sau acțiuni) ci și o entitate parteneră sau afliliată, de exemplu o franciză. Aplicantul cererii de subvenție poate alege să îndeplinească fie criteriul cifrei de afaceri fie pe cel al bilanțului total. Nu este necesar să îndeplinească ambele criterii.

                       Acte necesare pentru a beneficia de subvenție

 

Pentru depunerea cererii de subvenție sunt necesare următoarele documente: Certificatul de înregistrare emis de Oficiul Registrului Comerțului, extras de cont și certificatul de TVA. În cazul în care nu există certificat de TVA, necesar în general pentru achiziții intracomunitare, acesta se poate obține prin depunerea unei cereri la ANAF și urmarea unei proceduri deloc complicată.

                      Cerere de subvenție pentru 50% reducere la cererea de înregistrare marcă europeană se depune online

 

Cererea de subvenție este disponibilă pe site-ul EUIPO și se poate completa online. Anterior la toate întrebările trebuie bifat ”Da”.

În continuare EUIPO va analiza cererea și va trimite o decizie de admitere sau de respingerea subvenției. De la primirea cererii de admiterea a subvenției trebuie depusă cererea de înregistrare marcă europeană cu plata integrală a taxelor, Ulterior EUIPO va returna 50% din valoarea acestor taxe.

                                         Ce reții

 

Taxele pentru înregistrare mărcă europeană sunt minim 850 euro. Dacă depui online cererea de subvenție în această lună, poți beneficia de o subvenție minimă de 425 euro.

Dacă ai înțeles avantajele programului ”Ideas Powered for Business” atunci articolul meu și-a atins scopul. Dacă dorești mai multe informații despre acest program și despre alte tipuri de subvenții poți accesa site-ul EUIPO iar dacă ai întrebări, scrie-mi accesând formularul de contact sau rețelele de socializare. Voi fi bucuros să îți răspund.

 

Av. Gabriel Dragomir