Gabriel Dragomir

Înainte de marcă inregistrată OSIM stabilește strategia de poziționare

O marcă înregistrată OSIM ajută la creșterea vânzărilor dacă există o strategie de poziționare.  Drumul de la marcă la brand începe prin protecția legală a brandului, adică prin înregistrarea ca marcă a semnului utilizat în activitatea comercială.

Marca inregistrată trebuie să aibă ca scop fixarea afacerii în mintea clientului iar acest scop poate fi atins doar prin poziționare.

        1. Ce înseamnă marcă inregistrată OSIM și ce este poziționarea 

 

           Marcă înregistrată OSIM înseamnă brand legal protejat. Poziționarea nu reprezintă lupta împotriva competitorilor ci cea mai bună servire a consumatorilor. La nivel teoretic, poziționarea reprezintă  locul mărcii înregistrate (brandului tău) în mintea consumatorului (clientului). Practic, pozitionare înseamnă  beneficiile de care clientul are nevoie și pe care bussinesul le poate oferi.

          A devenit deja desuetă afirmația că: afacerea există pentru clienții săi.  Clientii nu aleg produsul/serviciul unei afaceri doar pentru că acesta reprezintă marcă înregistrată OSIM, pentru că este diferit de al concurenței ci pentru că au încredere în produsul/serviciul respectiv. Prin înregistrare marcă, adică prin protecția legală a brandului, oferi încredere clientului și devii memorabil. Evident, dacă ai un produs sau serviciu de încredere cu un loc bine stabilit în mintea clientului, beneficiile vor fi pe măsură.

         Încrederea și memorabilitatea nu se câștigă prin publicitate. În 2021, crezi că un clip publicitar de maxim 30 de secunde, poate determina un consumator  să cumpere? În continuare, presupunând că l-ar convinge, ce l-ar determina să revină și să cumpere în viitor produsul sau serviciul oferit de tine?

Deci, poziționare înseamnă locul brandului în mintea clientului iar scopul oricărui brand  de a rămâne în mintea clientului, nu doar de a intra.

           2.De ce e nevoie de poziționare pentru o marcă inregistrată OSIM

 

Cine are client pe toată lumea, nu are client pe nimeni! Se spunea că afacerile foarte bune se deosebesc de afacerile slabe prin aceea că afacerile bune se adresează unor comunități de clienți ale căror nevoi le satisfac foare bine. Internetul a făcut posibilă depășirea acestei viziuni iar azi, pentru a avea succes este important să fii pe lista de opțiuni a cât mai multor persoane.

        Specialiștii afirmă că pentru stabilirea strategiei de poziționare, trebuie să răspundem la următoarele 3 întrebări:

  • Cine este clientul?
  • Unde il găsesc?
  • Cum mă promovez?

       Dacă răspunsul la aceste întrebări este corect, atunci se poate stabili o strategie care să aibă șanse reale de reusită. Definirea publicului țintă este recomandarea chiar și a unui novice în marketing.

       E logic: dacă știu cine este clientul, dacă știu unde se află el și chiar acolo îmi promovez produsele/serviciile, există mari șanse să închei multe tranzacții.   Acest lucru este valabil la nivel teoretic, dacă decizia de cumpărare implică o singură persoană și dacă se dorește doar un anume tip client. (la începutul unui business este recomandabil doar un anume tip de client)

        Realitatea arată că în deciziile de cumpărare sunt  implicate mai mult de o persoană și chiar dacă s-au respectat toți pașii teoretici, clientul țintă nu a luat decizia de a cumpăra deoarece persoanele implicate în procesul de achiziție nu au ajuns la un acord.

        Tot realitatea arată ca a sosit vremea lui “multi”: multi-choise, multi-chanel. Clientul vrea să aibă la dispoziție mai multe posibilități de a alege și mai multe canale de distribuție iar bussines-urile nu mai doresc un anume tip de client ci doresc client pe oricine. Cel mai bun exemplu este reprezentat de brandurile de mașini care consideră că brandul lor se potrivește diferitelor categorii de consumatori creând în acest sens modele destinate fiecărei categorii targetate.

               

             3.   Strategii de pozitionare

      

               Așadar, în alegerea strategiei de poziționare trebuie ținut cont de modalitatea cea mai bună de servire a consumatorului.

               Se poate alege o strategie de pozitionare prin:

  • Preț 
  • prețul mare – trebuie să comunice calitate superioară, 
  • preț redus –  trebuie să comunice uzabilitate
  • Beneficii – 
  • economice – ajută consumatorul să economisească bani, 
  • funcționale – ajută consumatorul să aleagă un produs performant, 
  • emoționale – ajută consumatorul să se simtă bine, 
  • expresive –  ajută consumatorul să arate bine și să fie invidiat
  • In funcție de target – Consumator care are un anumit tipar comportamental
  • In functie de concurență – Consumatorul trebuie să înțeleagă că va cumpăra un produs mai bun decât al concurenței 
             

               Cea mai bună poziționare este cea care are în vedere PROMISIUNEA pe care o face  marca înregistratată OSIM(brandul). Promisiunea trebuie să fie relevantă pentru consumator, sustenabilă pentru bussines și să aibă ca efect creșterea bussines-ului.

                Înregistrarea mărcii fără a avea în minte o strategie de poziționare echivalează cu lipsa unei strategii de creștere a business-ului și a vânzărilor. Sigur, înregistrarea mărcii oferă beneficii de legate de protecție și posibilitatea interzicerii utilizării semnelor similare de către concurenți dar dacă acesta înregistrarea nu este susținută si de creșterea vânzărilor, marca nu își atinge scopul principal.

               4. Ce reții

 

Înainte să procedezi la înregistrarea marcii ar fi bine să te gandești la strategia de poziționare.

              Atunci când suntem hotărâți să avem o marcă inregistrată OSIM, adică când dorim să câștigăm un loc în mintea clientului, trebuie să ne gândim la două aspecte:

               1.Asupra cărei persoane implicate în decizia de cumpărare ne concentrăm efortul

               2.Strategia “multi” este generoasă din perspectiva lărgirii bazei de clienți dar limitativă din perspectiva diferențierii produsului/serviciului de alte produse similare. In esență, produsul/serviciul oferit trebuie să fie la fel de atrăgător precum cele similare dar suficient de diferit.

Dacă acest articol ți-a fost util, poți să dai share pentru a se bucura și alții de el. Evident, dacă vrei să te ajut cu înregistrare marcă, poți să îmi scrii:

  •                   prin aplicațiile mobile sau prin rețelele de socializare
  •                   sau să completezi acest fomular

                 Av. Gabriel Dragomir