Gabriel Dragomir

Încălcarea mărcii. Înregistrarea mărcii oferă o poziție de monopol?

Când vine vorba despre încălcarea mărcii analiza trebuie pornită de la scopul dreptului mărcilor așa cum este el definit în doctrina și jurisprudența americană. Scopul dreptului mărcilor este acela de a promova funcționarea ordonată a pieței prin evitarea confuziei și înșelăciunii. Spre deosebire de alte forme de proprietate intelectuală, legea mărcilor comerciale nu este concepută pentru a recompensa titularul dreptului sau ca un stimulent pentru a crea proprietatea intelectuală.

Numele de domeniu de internet, acesta reprezintă o categorie juridică distinctă de aceea de marcă care nu este generator al unui drept de proprietate industrială. Numele de domenii încep sa fie văzute ca ”imobiliare virtuale” de neprețuit, într-un peisaj digital în continuă expansiune.

În același timp, proprietarii de mărci se confruntă cu o amenințare constantă , despre care am scris în acest articol, prin care mărcile sunt înregistrate ca nume de domenii. Scopul înregistrării numelor de domenii ca mărci este încălcarea mărcii sau diluarea ei. 

În același timp, există și acțiuni legitime prin care numele de domenii sunt înregistrate anterior înregistrării mărcii. Acest lucru ridică problema dacă am ajuns la un punct în dreptul mărcilor în care se conferă titularului mărcii o poziție de monopol absolut în fața căreia nimeni nu se mai poate apăra în cadrul unei proceduri în contrafacere (mai ale în situații în care marca nu a fost utilizată și nu este probabil să fie utilizată pentru multe dintre produsele și serviciile pentru care a fost înregistrată). 

1. Încălcarea mărcii de către deținătorului numelui de domeniu

 

În aceasta situație, titularul mărcii comerciale dă în judecată un deținător de nume de domeniu care are o înregistrare legitimă, dar fără drepturi de marcă comercială.

Deoarece sistemul de nume de domeniu nu este un corolar al sistemului de mărci comerciale, așa cum am arătat mai sus,  un solicitant de înregistrare a numelui de domeniu nu trebuie să aibă o marcă comercială corespunzătoare pentru a avea un drept legitim asupra numelui.

In jurisprudența americană am găsit exmplul Gateway 2000 v. Gateway.com, Inc. Gateway.com, Inc. și-a rezervat numele de domeniu gateway.com cu ani înainte ca producătorul de calculatoare Gateway 2000 să încerce să înregistreze numele. Gateway 2000 a dat în judecată, dar a pierdut, deoarece instanța a constatat că Gateway.com avea un motiv legitim pentru a deține numele de domeniu și îl alesese cu șase ani mai devreme – cu mult înainte ca numele de domeniu să aibă valoarea pe care o au astăzi și înainte ca Gateway 2000 să devină un cunoscut marcă. În jurisprudența românească este cunoscut litgiul www.bilet.ro împotriva mărcii Bilete.ro, în care câstig de cauză a avut deținătorul numelui de domeniu dar analiza este mult mai complexă.

2. Situația în care deținătorului domeniului este și titular de marcă

 

În al doilea tip de litigu este când  ambele părți au o revendicare a mărcii înregistrate în nume. Este vorba de diluarea mărcii notorii. Deși s-ar putea crede că primul care înregistrează numele de domeniu ar câștiga cu ușurință într-un astfel de caz, acesta nu este întotdeauna rezultatul.

În jurisprudenșa americană am regăsit Data Concepts, Inc. v. Digital Consulting, Inc. Ambele entități aveau drepturi de marcă înregistrată în DCI. Data Concepts a înregistrat numele de domeniu dci.com în 1993. Digital Consulting a încercat să recupereze numele de domeniu <dci.com> de la Data și disputa a ajuns în instanță. Dacă primul care înregistrează numele de domeniu deține o marcă inregistrată cu bună-credință, va putea păstra numele de domeniu. Dacă primul care înregistrează numele de domeniu deține o marcă inregistrată asemănătoare sau care poate crea confuzie cu o marcă notorie, poate pierde atât domeniul cât și marca.

3. Ce reții și cum mă contactezi

 

Trebuie să reții că nu orice acțiune reprezintă o încălcare a dreptului la marcă în ințelesul dispozițiilor legale.

Dacă te confrunți cu o situație de încălcare de marcă, poți să îmi scrii prin:

Av. Gabriel Dragomir