Dacă mărcile verbale sau figurative pot fi percepute ca semne care identifică originea comercială a produselor sau a serviciilor, mărcile sonore sunt incapabile prin natura lor să distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale unei alte întreprinderi (a se vedea Hotărârea din 27 noiembrie 2003, Shield Mark, C‑283/01, EU:C:2003:641, punctul 36). De aceea efortul de înregistrare marcă sonoră trebuie raportat la elementele de natură să individualizeze marca în raport cu alte mărci.
1. Cerința distinctivității în cererea de înregistrare marcă sonoră
Cerința distinctivității în cererea de înregistrare marcă sonoră presupune ca semnul sonor a cărui înregistrare se solicită să fie perceput de publicul relevant ca o indicație a originii comerciale a produselor sau serviciilor protejate. Semnul sonor nu trebuie să reprezinte o simplă funcționalitate sau o caracteristică proprie a produsului sau serviciului care urmează a fi protejat prin marcă.
Pentru a îndeplini funcția de indicarea originii comerciale, semnul sonor trebuie să dețină o capacitate de identificare, să fie memorabil și să permită consumatorului vizat să îl perceapă marcă iar nu ca element de natură funcțională al produsului sau serviciului protejat.
Dacă semnul sonor înregistrat ca marcă trece în general neobservat și nu este memorat de publicul relevant atunci marca sonoră înregistrată nu își indeplinește funcția esențială aceea de a distinge serviciile și produsele unei întreprinderi de serviciile și produsele altei întreprinderi care comercializează produse sau servcii similare.
situația nu este în mod necesar aceeași atunci când semnul este constituit numai dintr‑un element sonor. urmare, marca solicitată va fi percepută de publicul relevant doar ca o simplă funcționalitate a produselor și a serviciilor vizate, iar nu ca o indicație a originii lor comerciale. După cum a arătat în mod întemeiat camera de recurs la punctul 24 din decizia atacată, marca solicitată va trece în general neobservată și nu va fi memorată de consumatorul de referință.
3. Semne sonore pentru care poate fi formulată o cerere de înregistrare marcă sonoră
În lumina celor de mai sus, trebuie arătat că un semn sonor care se caracterizează printr‑o simplitate excesivă și care se limitează la o simplă repetare a două note identice nu este susceptibil ca atare să transmită un mesaj de care consumatorii să își poată aminti, astfel încât aceștia din urmă nu îl vor considera drept marcă, cu excepția cazului în care a dobândit caracter distinctiv prin utilizare [a se vedea în acest sens Hotărârea din 12 septembrie 2007, Cain Cellars/OAPI (Reprezentarea unui pentagon), T‑304/05, nepublicată, EU:T:2007:271, punctul 22] și nu poate fi înregistrat ca marcă sonoră.
O marcă constituită din sunete care se aseamănă cu o sonerie nu poate îndeplini o funcție de identificare decât dacă aceasta conține elemente de natură să o individualizeze în raport cu alte mărci, se caracterizează prin elemente specifice și multiple imediat perceptibile de consumatorul vizat. Astfel, dacă un semn sonor care nu ar avea capacitatea să semnifice mai mult decât simpla combinație banală a notelor care îl compun, și nu ar fi apt apt să suscite din partea consumatorului vizat o anumită formă de atenție care să îi permită să recunoască funcția indispensabilă de identificare a semnului menționat.
Utilizarea pretins neobișnuită a unei sonerii de telefon ca indicator al originii unor produse sau servicii nu este suficientă pentru a considera că semnul este apt să distingă o asemenea origine atunci când, întrucât așa cum am arătat, simplitatea excesivă împiedică acest semn să distingă originea produselor sau a serviciilor. O marcă constituită din sunete care se aseamănă cu o sonerie poate fi în măsură să îndeplinească o funcție de identificare, cu în situația în care conține elemente de natură să o individualizeze față de alte mărci sonore, cu observația însă că nu este necesar ca marca menționată să fie originală sau fantezistă.
4. Ce reții
Dacă dorești ca înregistrarea unei mărci sonore, ai grijă ca aceasta să fie distinctivă.
Dacă acest articol este util, poți să dai share iar dacă ai nevoie de:
- Clarificări accesează acest link
- Dacă vrei să te ajut cu înregistrarea unei mărci sonore accesează acest link
Bineînțeles poți să îmi scrii prin rețelele de socializare și aplicațiile mobile.
Av. Gabriel Dragomir