Gabriel Dragomir

Rezolvă problema contrafacerii cu o strategie ieftină și simplă:Monitorizare Marcă

Pentru o persoană care dorește să se îmbogățească repede este mult mai ușor să își atingă obiectivul folosindu-se de renumele mărcilor anterioare decât să își contruiască propriul brand.  După înregistrarea mărcii puțini titulari folosesc un serviciu de monitorizare marcă ceea ce face face ca activitatea de încalcare a drepturilor de proprietate intelectuală să fie ușor de realizat. Studiile arată că încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă o activitate profitabilă.

Potrivit studiului realizat de EUIPO în anul 2019 ”modelele de afacei adoptate de falsificatori apelează în mod semnificativ la internet pentru a-și distribui produsele și pentru a promova distribuția și consumul de conținut digital ilegal. Site-urile care comercializează produse contrafăcute beneficiază de venituri suplimentare atât din publicitatea „de mare risc” (produse destinate adulților, jocuri și programe malware), cât și, în mod paradoxal, din publicitatea la mărci legitime, care suferă astfel de două ori din cauza publicității pe aceste site-uri (daune aduse propriei mărci și aport de credibilitate siteului de găzduire).” Este cert că dacă ai un brand care a devenit profitabil trebuie să îl monitorizezi dacă nu vrei ca alții să profite de renumele lui și de rezultatele muncii tale.

Raportul elaborat de EUIPO privind situația încălcării drepturilor de proprietate industrială și publicat pe site-ul OSIM cele mai afectate sectoare industrii sunt:îmbrăcămintea, accesoriile și încălțămintea; și produsele cosmetice și de îngrijire personală. Studiul arată că mai există alte 7 (șapte) domenii vulnerabile la încălcare adrepturilor de proprietate intelectuală:articole sportive; jucării și jocuri; bijuterii și ceasuri; genți de mână și de voiaj; muzică înregistrată; băuturi spirtoase și vin; produse farmaceutice; pesticide; și telefoane inteligente.

Este clar că lipsa monitprizării marcii conduce la consecințele negative asupra brandului concretizate în acțiunile de contrafacere.

       1. Monitorizare marcă vs lupta împotriva contrafacerii de produse

 

Fără o monitorizare marcă eficientă falsificatorul poate înregistra o marcă similară sau indentică susținând că utilizează în activitatea comercială propria marcă. În acestă situație pentru a putea să îi interzici comercilizarea produselor similare sau identice cu produsele care poartă semnul mărcii tale trebuie să îî anulezi marca. Acest demers juridic nu este deloc simplu.

Potrivit deciziei CJUE C‑529/07, punctele 37 şi 40-42 „existenţa relei‑credinţe trebuie apreciată global, ţinând seama de toţi factorii relevanţi în speţă şi existenţi la momentul depunerii cererii de înregistrare, precum, printre altele, împrejurarea că solicitantul avea sau trebuia să aibă cunoştinţă despre faptul că un terţ utiliza un semn identic sau similar pentru un produs identic sau similar.

Cu toate acestea, împrejurarea că solicitantul are sau trebuie să aibă cunoştinţă despre faptul că un terţ utilizează un astfel de semn nu este suficientă, în sine, pentru a stabili existenţa relei‑credinţe a acestui solicitant. În plus, trebuie să se ia în considerare intenţia solicitantului menţionat la momentul depunerii cererii de înregistrare a unei mărci, element subiectiv care trebuie determinat prin raportare la circumstanţele obiective ale speţei”. (Hotărârea din 27 iunie 2013, Malaysia Dairy Industries Pte. Ltd & Ankenævnet for Patenter og Varemærker, C‑320/12, punctul 36, cu trimitere la Hotărârea din 11 iunie 2009, Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli).

În consecință, analiza juridică a semnelor inregistrate este  o analiză complexă care are în vedere:

  • Analiza identitatii sau similaritatii intre cele doua marcicare presupune analiza vizuală, fonetică și semantică
  • Identitatea serviciilor pe care cele doua marci le desemnează
  • Riscul de confuzie incluzand riscul asociere intre cele doua marci

Dacă semnul utilizat în activitatea comercială nu a fost înregistrat ca marcă, falsificatorul va renunța cu greu la activitatea ilicită dacă a dezoltat o rețea de comercializare. În acest caz unica soluție este reprezentată de actiunea în justiție, civilă sau penală.

        2. Soluția privitoare la monitorizarea mărcii

 

Cred că este clar că monitorizarea mărcii reprezintă o soluție mult mai ieftină decât orice acțiune în justiție care presupune specialiști și timp.

Pentru monitorizarea mărcii mă gândesc să folosesc intelegența articială și să ți-o pun la dispoziție gratuit. Până atunci îmi poți scrie prin intermediul formularului de contact monitorizarea urmând să fie tot gratuită. Da, te informez gratuit când se inregistreaza o marca similară cu a ta dacă am înregistrat marca împreună.

Av. Gabriel Dragomir