Gabriel Dragomir

Tot ce trebuie să ştii despre modul în care marca înregistrată ajută afacerea ta

Dacă  ingnorăm marca inregistrată, toate produsele și serviciile reprezintă o marfă. Asta insemna că:

  • Singurul criteriu de diferențiere este prețul
  • Investiția în calitatea produselor și serviciilor este lipsită de justificare
  • Toate companiile pot folosi aceași denumire  pentru  produse sau servicii identice.

Într-un astfel de context, cum ai putea să te asiguri că un consumator va alege produsele sau serviciile oferite de compania ta și de ce ai investi în calitatea produselor și promovare?

În acest articol am explicat de ce scopul principal al dreptului mărcilor este acela de promova funcționarea corectă e pieței prin evitarea confuziei și înșelăciunii. În acest articol vreau să îți explic modul în care o marcă inregistrată poate ajuta afacerea ta.

         1. Ce este marca înregistrată și care este scopul acesteia din perspectivă practică fără trimitere le texte legale şi jurisprudenţă

 

Marca înregistrată reprezintă protecția legală a brandului. Lumea contemporană este plină de mărci și de promisiuni.  În acestă lume multibrand, scopul oricărui brand este de a rămâne în mintea consumatorului, nu doar de a intra.  Mijlocul prin care poți atinge acest scop este marca. Dacă  câştigat o poziție clară în mintea consumatorului poți să te gândeşti la vânzări importante și la cotă de piață.

În practică au existat multe situaţii în care o companie nou infiinţată a folosit un nume similar cu al unei companii care se bucura de succes în scopul de a crea confuzie și de a profita de renumele vechii companii. Dacă această din urmă companie nu avea numele protejat prin marcă, utilizarea unei denumiri similare era legală. Dacă avea numele protejat prin marcă atunci putea interzice utilizarea unei denumiri similare aptă să producă confuzie în rândul consumatorilor.

                2. Ce poate fi protejat marcă

Legal, o marcă este un semn capabil să distingă produsele sau serviciile utilizate da compania de alte produse identice sau similare.

Deci, poți proteja prin marcă denumirea sau logoul companiei tale dar și produsele sau serviciile pe care le comercializezi.

     Deosebirea prin marcă a produselor sau serviciilor oferite de alte produse sau servicii similare este importanta din două motive:

             1.Marca este principalul mijloc de atragere al consumatorului. Cineva care se gândește la un produs se gândește la marca preferată sau la mărcile preferate.

             2.Individualizarea produsului sau serviciului prin marcă apară business-ul de actele de concurență neloială

                Marca este mai mult decât un instrument care ajută la  deosebirea produselor sau serviciilor unei întreprinderi  de cele ale altei întreprinderi, marca reprezintă:

  •                  cartea de vizita a întreprinderii,
  •                  sursa de informare a consumatorului,
  •                   instrumentul de publicitate dar și
  •                   mijlocul prin care întreprinderea îți recuperează investițiile făcute în calitate.

         3. Marca înregistrată este necesară pentru dezvoltarea business-ului

 

Există antreprenori care cred că succesul unei afaceri stă în succesul produsului pe care îl vinde sau serviciului pe care îl oferă, nefiind nevoie de protecție prin marcă.   Dacă și tu crezi asta, ai în vedere și faptul că un produs sau serviciu care are succes,  poate fi copiat și oferit la un preț mult mai mic și nu ai nici mijloc legal de a interzice comercializarea produsului mai ieftin. Dacă poți concura cu succes când alții oferă la un preț mult mai mic ceea ce vinzi tu, atunci investiția în marcă nu se justifică.

Marcă înregistrată îți oferă dreptul de a interzice terților utilizarea semnelor identice sau similare cu marca ta care pot crea confuzie în mintea consumatorului. Poți realiza acest lucru printr-o notificare sau printr-un proces în cadrul căruia ai dreptul să soliciți despăgubiri pentru prejudiciul cauzat prin utilizarea unui semn identic sau similar.

Dacă marca înregistrată nu reprezintă un element util, te  întreb: Cum îți protejezi munca? Cum îți protejezi investiția în marketing și publicitate? Cum îți câștigi și consolidezi poziția în piață?

          4. Marca ajută la creşterea vânzărilor?

 

Există studii efectuate de companiile de cercetare a piețelor care dovedesc faptul că marca inregistrată ajută la creșterea vânzărilor cu un procent pe care nu îl indic pentru că este prea puțin important. Vreau să înțelegi că marca ajută la creșterea vânzărilor pentru că:

                1. Marca reprezintă ce simte clientul când cumpară produsul tău

Marca reprezintă mecanismul prin care produsul sau serviciul tău se identifică în mintea clientului și își stabileste individualitatea. Deci, marca reprezintă ceea ce simte clientul în legatură cu afacerea ta. Dacă nu simte nimic însemna că tu oferi clientului o marfă. Acum cred că înțelegi: Preferi să vinzi o marcă sau o marfă?

                2. Marca reprezintă mecanismul prin care poți determina clienții să vină la tine

Cât timp petreci căutând clienți cărora să le vinzi produsele sau serviciile? Nu ai prefera ca o parte să vină ei la tine și să ai posibilitatea de a-i accepta? Răspunsul este evident.
Dacă ai reușit să convingi consumatorul că produsul sau serviciul oferit de marca ta este chiar produsul de care au nevoie și nu mai trebuie să caute în altă parte, vânzarea este ca și realizată. Gândește-te la marca ta preferată de ceai, cafea sau parfum. Ești dispus să o schimbi des sau o preferi?

              Ce reții

 

Dacă am reușit să răspund la întrebările tale legate de marcă atunci acest articol și-a atins scopul. Poți să îl distribui pentru a-i ajuta și pe alții să înțeleagă.  Dacă ai întrebări, ai nevoie de clarificări sau vrei să înregistrezi marca, atunci scrie-mi prin acest formular.

 

              Av. Gabriel Dragomir