Dacă ești preocupat de construirea afacerii în jurul reputației și nu în jurul produsului atunci instrumentul juridic este: înregistrare logo.
Logo-ul reprezintă nucleul de semnificație al afacerii tale iar prin publicitate transmiți lumii această seminificație. Consumatorii nu cred că există diferențe majore între produse iar unica modalitate de a stabili legături emoționale care să determine decizia de cumpărare este prin logo. Logo-ul îți dă sentimentul că există un scop mai înalt că poți crea un stil de viață și că poși transmite consumatorilor un mesaj curajos.
În acest articol mă voi referi la cea mai eficientă formă de înregistrare logo: ca marcă sau emblemă. Îți voi explica utilitatea practică a înregistrării ca marcă cât și ca emblemă.
Înregistrare logo înseamnă înregistrarea ca emblemă?
Potrivit Art. 30 din Legea 26/1990 privind Registrul Comerțului emblema este ”semnul sau denumirea care dosebește un profesionist de altul de același gen”. Așadar potrivit dispoziției legale, emblema ajuta la diferențierea în mintea consumatorului a unui profesionist (comerciant) de altul de același gen.
Emblema poate fi un semn sau o denumire, legea nu distinge. Însă, emblema trebuie scrisă în limba română și trebuie să fie însoțită în mod vizibil de numele firmei. Asta înseamnă că pe panourile de reclamă, pe facturi, în publlicații sau oriunde mai folosești emblema va apărea emblema (semnul sau denumirea pe care o folosești ca emblemă) și numele firmei. Potrivit dispozițiilor Art. 43 din Legea 26/1990 privind Registrul Comerțului dacă emblema este o denumire, pentru a nu se crea confuzie în mintea consumatorului, numele firmei trebuie scris cu litere de marimea cel puțin a jumătate din mărimea literelor emblemei. Deci, dacă procedura de înregistrare logo firmă privește un semn și numele firmei, atunci acesta poate fi înregistrat ca emblemă și chiar își îndeplinește funcția emblemei, ajută la diferențierea firmei tale de alte firme care desfășoară același gen de activitate comercială. Dacă emblema ta este o denumire atunci, având în vedere că acestă denumire trebuie însoțită de numele firmei trebuie studiat cu atenție posibilitatea memorării celor două denumiri de către consumator și îndeplinirea funcției de diferențiere a firmei tale de cele care desfășoară același gen de activitate economică.
Ce este marca
Potrivit Art. 2 din Legea 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice: ”Poate constitui marcă orice semn, cum ar fi cuvintele, inclusiv numele de persoane sau desenele, literele, cifrele, culorile, elementele figurative, forma produsului sau a ambalajului produsului sau sunetele, cu condiţia ca aceste semne să fie capabile:
a) să distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale altor întreprinderi; şi
b) să fie reprezentate în Registrul mărcilor într-un mod care să permită autorităţilor competente şi publicului să stabilească cu claritate şi precizie obiectul protecţiei conferite titularului lor.”
Așadar marca poate fi orice semn susceptibil de reprezentare grafică. Funcția mărcii este de a distinge produsele sau serviciile unei între întreprinderi de serviciile sau produsele altei întreprinderi.
Din punctul de vedere al consumatorului este mai puțin important dacă semnele distincitive sunt înregistrate ca mărci sau ca embleme, conflictele pot apărea între agenții economici care utilizează în activitatea economică aceleași semne distinctive. Pentru moment, mă limitez doar să afirm că în practica instanțelor române au fost anulate mărci care au cuprins o emblemă anterior înregistrată.
Unde se înregistrează marca, respectiv emblema
Emblema se înregistrează la Registrul Comerțului, moment după care profesionistul dobândește un drept de folosință exclusivă. Marca se înregistrează la OSIM și de asemenea după înregistrare se dobândește un drept de utilizare exclusivă.
Art. 21 lit. c din Legea 26/1990 privind Registrul Comerțului reglementează în afară de înregistrarea emblemei și înregistrarea mențiunilor cu privire la mărcile de fabrică, de comerț și de serviciu dar și a altor semne distincitive.
Înregistrare logo firmă la Registrul Comerțului sau la OSIM
Pentru a răspunde corect la acestă întrebare trebuie să evaluezi corect scopul înregistrării: dorești să diferențiezi activitatea firmei tale de cele ale altor firme similare sau dorești să deosebești serviciile sau produsele firmei tale de altele similare. Dacă dorești să te dirențiezi ca firmă este recomandabilă înregistrarea la ORC daca dorești să diferențiezi produsele este recomandabilă înregistrarea la OSIM.
Dacă acest articol a reușit să te ajute să înțelegi diferența dintre marcă și emblemă atunci acest articol și-a atins scopul. Dacă ai nelamuriri, îți recomand și acest articol. Dacă vrei să îți protejezi logo-ul firmei, scrie-mi prin aplicațiile mobile sau rețelele de socializare, voi fi bucuros să te ajut.
Av. Gabriel Dragomir