Marcile private au crescut intr-un ritm accelerat, in ultimii ani, se arata in studiile GfK care monitorizeaza consumul casnic. In 2012, acestea au ajuns sa acopere 12% din valoarea totala a pietei bunurilor de larg consum, in comparatie cu 2% cat reprezentau in 2007.
Cresterea fata de anul precedent este de 3%, de la o cota de piata de 9% la 12%. Numarul de gospodarii care au cumparat cel putin o data o marca privata din orice format de retail a atins potentialul maxim inca din 2011 – mai mult de 9 din 10 gospodarii din Romania achizitionand marci private.
Astfel, daca pana acum cresterea segmentului era influentata de atragerea de noi cumparatori, in 2012 piata a atins o etapa de consolidare, in care avem cumparatori loiali marcilor private. Acestia fie cumpara din ce in ce mai multe categorii, fie cumpara in mod repetat aceleasi produse.
Cea mai buna dezvoltare o putem vedea in segmentul de produse alimentare, unde marcile private acopera 17% din valoarea totala pentru consumul casnic.
Anul trecut a adus cresteri importante ale marcilor private in categorii precum cascavalul 8 puncte procentuale, in plus, din total categorie, iaurtul simplu, alte 7p.p. si cerealele de mic dejun, +6 puncte.
Marcile private au o prezenta buna si in segmentul produselor de ingrijire a casei, unde acopera 11% din valoarea totala. Cel mai frecvent, produsele din hartie – servetele, servete de bucatarie, servetele umede sau hartie igienica – sunt vandute sub eticheta “marca proprie”.
“Diversificarea categoriilor si a segmentelor de piata pe care patrund – dezvoltarea brandurilor de nisa, intrarea pe segmente premium si super-premium – dar si intensificarea activitatilor de marketing si de comunicare sunt motoarele de crestere pentru produsele marca proprie”, spune Raluca Raschip, Consumer Goods & Retail Director GfK Romania.
Rezultatele din GfK Leaflet Monitor confirma de altfel faptul ca 2012 a marcat o intensificare a promovarii marcilor private in cataloagele retailerilor. Daca in 2010 si 2011, aproximativ 3% din produsele promovate erau marci proprii, ponderea acestora a urcat la aproape 10 procente anul trecut.